BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 15, 2010

Terima Kasih ya Allah..Malam itu, ketika sedang menyemak dua KKD program  yang bakal dijalankan dalam cuti ini, saya diterpa YM oleh seorang adik. Kami satu batch dalam SMPI tahun 4. Cuma, umurnya muda setahun dari saya. Comel orangnya tapi saya tahu, dia seorang yang berpendirian tegas.
Deena : salam kak..apa khabar?
Saya : wslm..alhamdulillahh..sentiasa dalam tarbiyah Allah..Deen apa khabar?
Deena : Alhamdulillahh..baik kak.Akak, terima kasih ya bagi Deen baca blog akak hari tu..
Saya : same2..moga-moga darinya, kita sama-sama beroleh manfaat..
Deena : terima kasih kak.. bila Deen baca luahan kisah akak (kes kecurian hari tu) Deen rasa kuatnya hati akak..subhanallah..akak dapat tahan dengan ujian tu, syukur alhamdulillah.Alhmdulillah Deen dapat sahabat macam akak..
Saya : Alhamdulillahh..kekuatan itu dari hati..Ia hanya pinjaman Allah untuk kita.. Ia milik Allah..ujian itu sebenarnya Allah berikan untuk caskan kekuatan tu agar terus 'hangat'..Jadi, hati perlulah sentiasa dicas dgn ujian..ujian adalah cara Allah mengecas aura jihad kita..
Deena : ya...betul kak...
Saya : kita tidak akan tahu samada kita lemah atau kuat jika tidak diuji.. Kalau nak tahu kita kuat atau lemah, perlulah diuji dengan perkara-perkara yang akan lemahkan kita.. Then,barulah kita akan tahu sejauhmana kita kuat untuk hadapinya atau tidak.. Jadi, sentiasalah berdoa agar Allah meletakkan kita sentiasa dalam tarbiyahNya.. Dengan itu, aura jihad kita akan sentiasa dicas..
Deena : ya kak.. Deen faham.. terima kasih sangat.. akak, Deen nak bagitahu sesuatu..
Saya : Ada apa?bagitahu la..
Deena : insyaAllah, minggu depan hari rabu,  Deen akan bertolak ke Yaman..  kursus bahasa arab sebulan kt sana kak..Deen harap dapat nasihat dari akak, agar niat Deen tak tersalah untuk pergi sana..
Saya : nasihat?Insya'allah..ada 1hadis yang mengutarakan, apabila ada sahabat yang meminta bantuan, hendaklah kamu bantu sedaya kamu.. dan apabila sahabatmu meminta nasihat, maka berilah nasihat semampu kamu kepadanya.. sabda Rasulullah s.a.w:  “hak seorang muslim terhadap seorang muslim adalah enam perkara: apabila engkau bertemu dengannya hendaklah engkau memberi salam.. apabila beliau menjemputmu hendaklah engkau menunaikan jemputannya.. apabila beliau meminta nasihatmu hendaklah engkau menasihatinya.. apabila beliau bersin dan menyebut (alhamdulillah), hendaklah engkau menyebut ( yarhamkallah)..  apabila beliau sakit, hendaklah engkau menziarahinya dan apabila beliau meninggal dunia hendaklah engkau mengiringi jenazahnya.." -hadis riwayat Muslim..
Deena : terharu Deen baca hadis tu kak..
Saya : Deen, selalulah hidupkan hati untuk selalu berbicara dengan Allah.. selalulah bercakap-cakap dengan Allah..
 '’ya Allah ya Tuhanku..andai pemergianku ke bumi yaman ini baik pada pandanganMu, baik pada percaturanMu, baik pada penentuanMu, baik pada keizinanMu, maka berilah aku kekuatan untuk aku meraih redhaMu.. semoga jaulahku ke sana sama seperti aku berjihad utk agamaMU, demi untuk meraih sekeping ilmu di dada..moga tidak ada waktu di sana yang aku sia-siakan, melainkan hanya untuk beribadah dan berada dekat denganMu.. Kau permudahkan urusanku ya Allah.. jauhi aku dari segala yang boleh merencahkan aku pada noda, jauhkan aku dari segala yang boleh menjauhkan aku dari rahmatMu.. jauhkan aku dari segala yang boleh menjarakkan aku denganMu..jauhkan aku dari segala yang menjauhkan aku dariMu.. moga jaulahku ke sana mendapat berkat dan redhaMu.. Kau luruskan hatiku agar setiap langkahku ke sana adalah jihadku untuk meraih redhaMu ya Allah..terimalah segala amalan dan tindakanku sepanjang berada di sana sebagai ibadah untuk kulengkapkan mahar akhiratku untuk ke syurgaMu.. moga ilmu yang bakal kuraih nanti terkesan ke hati.. dan moga hati dan anggota2 tubuhku ini akan menyebarkan ilmu-ilmu yg kudapat nanti pada sahabat-sahabat dan hamba-hambaMu yang tidak Kau pilih ke sana ya Allah.. sentiasa letakkan keredhaaMu dalam hatiku ya Allah.. letakkanlah rahmatMU dalam jejak langkahku.. agar aku tidak tersasar arah baik dalam langkah, baik dalam ucapan, baik dalam tindakan, baik dalam fikiran, baik dalam pandangan.. moga setiap anggotaku Kau pelihara dari maksiat dan perkara-perkara yang menjauhkan aku dariMu ya Allah.. sesungguhnya aku sangat lemah ya Allah.. aku tidak berharap pada sesiapapun untuk menjaga diri dan hatiku.. aku sendiri juga tidak mampu untuk menjaga diriku jika bukan dengan perhatianMu.. maka, hanya KAU sahajalah yang mampu menjaga hati dan diriku ya Allah.. dan yang aku harapkan, moga jaulah ini menjadi tiket untuk bertambahnya cintaku padaMu melebihi cintaku pada yang selain diriMu ya Allah.. SYukran ya Allah..Amin Allahhumma Aminnn..”
Deena : Amin..kak, Deen rasa sebak baca doa tu kak.. air mata Deen bergenang kak.. menangis Deen baca doa ni kak..
Saya : Alhamdulillah.. Allah sedang menyentuh hatimu Deen.. resapkan hati Deen sentiasa berdoa kepada Allah.. menangislah andai itu yang Deen rasa.. Ia perasaan Deen pada Allah.. selalulah berdoa, bercakap-cakap dengan Allah.. solat adalah doa.. doa adalah link kita dengan Allah.. cuma solat, 'link' kita secara live dengan Allah.. tp bagaimana kita nak berhubung dengan Allah ketika tidak berada dlm solat? sudah tentulah dgn doa dan zikrullah di dalam hati.. berdoalah..bercakaplah dengan Allah.. bukan hanya solat dan baca Quran tapi berdoa dengan hati.. insya'allah, Allah dengar dan Allah respon..
Deena : akak.. malu Deen nak cakap.. sebab dah lama Deen nak menangis kerana Allah.. Astagfirullahhal’azim..
Saya : Deen, jika di hati Deen dah terdetik macam tu, alhamdulillahh..itu beerti 'Allah Sedang Memberi Hidayah' pada Deen.. Allah sedang mengetuk pintu hati Deen.. isyarat, betapa rinduNya Allah pada Deen..  
Deena : kak, makin deras Deen nangis ni....... Deen tak dapat tahan air mata ni kak.......
Saya : biarkan air mata tu turun Deen.. fitrah hati adalah dekat dgn Allah, sentiasa rindu pada Allah.. cuma kadang-kadang kita terlalu fikir benda lain, tak cakna apa yang hati kita dahagakan.. dan bila Allah ketuk hati kita melalui hidayahNya, air mata yang gugur itu adalah air mata dari hati.. dari sungai jernih yang ada dalam hati Deen.. insya’allah, Deen akan lebih tenang lepas ni... Allah sangat baik Deen.. baik sangat-sangat...  tak tergambarkan dengan kata-kata.. Allahhu Akbarr..  ada dalam 1surah tu, akak tak ingat surah apa..tapi, ada maksudnya, ‘Allah sgt dekat dgn hambaNya..lebih dekat dari urat leher’.. pintalah apa saja, luahkan apa saja, bisikkanlah apa saja.. Insya’allah, Allah mendengarnya.. Alhamdulillahh..
Deena : Alhamdulillah, Deen rasa lega kak.. Alhamdulillah, Allah bagi Deen bersahabat dengan akak.. terima kasih sangat-sangat..
Saya : ucapkanlah terima kasih itu pada Allah.. segala apa yang Deen terima tu, bukan dri akak, tapi dari Allah.. akak hanya jadi perantaraan sahaja.. hidayah itu dari Allah..dan apa yang Deen terima itu juga adalah sebagai peringatan pada diri akak juga.. terima kasih pada Deen juga..
Deena : tak tahu nak cakap macam mana kak.. syukur sangat dalam hati ni... ya, Deen dah lama tal menangis kerana Nya... Astgfirullahhal’azim.. Alhamdulillah malam ni Allah gerakkan hati Deen untuk YM dengan akak.. alhamdulillah sangat-sangat kak..
Saya : Alhamdulillahh.. melalui Deen juga hati akak pun dapat berkongsi peringatan dan hidayah yang Allah bagi pada Deen hari ni..
Deena : ya kak.. Alhamdulillah.. sayang kat Allah.. sayang pada akak juga..
Saya  : Alhamdulillah.. Deen, akak nak bagitahu 1perkara lagi.. tentang kasihsayang..
Deena: ya kak... bagitahulah kak... Deen nak tahu..
Saya : akak tak ingat, tapi ada 1hadis yang mengatakan, ‘apabila hati seseorang muslim itu menuturkan 'kata sayang krn Allah' pd saudaranya, maka seluruh alam, para malaikat mendoakan ukhwah mereka berpanjangan hingga ke akhirat..dan syaitan-syaitan pun menjadi cemburu dengan dua orang yang bersaudara kerana Allah itu..’ maka, jika kita sayang seseorang.. sahabat-sahabat kita yang 'halal' untuk disayangi, jika kita belum lagi mengucapkan kata sayang padanya, maka ucapkanlah.. Deen, akak sayang Deen kerana Allah.. Insya’allah, moga Allah jaga ukhwah kita hingga ke akhirat dengan doa seluruh alam ini turut bersama-sama juga dengan kita..
Deena : Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..  akak, Deen sayang akak kerana Allah.. insyaAllah...amin.. sejuk hati Deen malam ni....
Saya : "Ikatan iman yang paling kuat ialah kasih sayang kerana Allah dan marah kerana Allah,"-hadis riwayat Ahmad daripada al-Bara' Ibn. Azib
Deena : tapi, memang Deen nak ucap terima kasih pada akak sebab sudi jadi perantaraan antara Deen dengan Allah.. Terima kasih kak..
Saya : ya. Sama-sama kasih.. syukran ya Allah..
"Siapa yg dikehendaki Allah mendapat kebaikan, Allah akan memberikannya rezeki seorang teman karib yg soleh.. seandainya beliau lupa (temannya) itu akan memperingatkan dan apabila temannya itu memperingatkannya beliau akan menolongnya.." -hadis
Deena : akak, kalau Deen nak sebarkan YM kita ni pada orag lain, akak izinkan tak?
Saya : Ia ilmu Allah, sebarkanlah kerana Allah.. ia untuk sesiapa sahaja yang Allah berikan hidayah padanya..
Deena : Terima kasih kak.. kak, Deen mahu mengundur diri.. terima kasih banyak ya kak..
Saya : ‘jika pertemuan ini yang terakhir di sini, insya’allah, kita bertemu nanti di bumi UM ini lagi.. namun,jika pertemuan ini yang terakhir di dunia ini, insya’allah kita bertemu di akhirat, dii syurga Allah.. insya’allah.. moga selamat perjalanan pergi dan pulang ke yaman ya.. pergi dengan harapan, pulang dengan ilmu.. Allahhu maak..
Deena : Insya’allah kak.. wslm..
Saya : Wslm..              
Alhamdulillahh.. saya sign out YM pada malam itu dengan dada yang cukup lapang, tenang sangat.. Alhamdulillah ya Allahh.. Hanya Kau yang bias mengetuk pintu hidayah di hati-hati hambaMu yang terpilih.. Terima Kasih ya Allah..
Kolej Kediaman Kinabalu (8th)
Last message received on 12/8/2010 at 10:42 PM
“Ya Allah, terima kasih.. ya Allah, sentiasalah berikan kami hidayahMu, agar hati-hati kami sentiasa terdidik dengan  tarbiyahMu, dan hati-hati kami terbimbing dengan hidayahMu ya Allah..”
Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (12th)
14 Disember 2010, 12.21 p.m.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...