BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, April 15, 2011

BINGKISAN AKADEMI QURAN'11


Sedikit catatan dan perkongsian untuk post kali ini. Mohon maaf. Kebelakangan ini sangat sukar mahu mencari ruang masa untuk mencoret rasa. Sepetang ini saya mengorbankan waktu makan malam saya untuk sedikit perkongsian bersama pembaca sekalian.
Kali ini tulisan saya berkisar tentang Akademi Al-Quran baru-baru ini yang dimenangi oleh Saudara Syahrian Syah. Beliau juga merupakan rakan seperjuangan saya di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Satu batch SMPI (Sarjana Muda Pendidkan Islam) tahun 4. Cuma kami berbeza kos pengajian. Saya Pendidikan Islam, major Pengajian Islam. Manakala beliau Pendidikan Islam, major Pengajian Quran.
26 Mac 2011, Malam itu saya juga turut ikut sama-sama bersama lebih kurang 80-100 orang penyokong delegasi UM untuk menyokong Saudara Syahrian Syah dan Adik Nasir yang turut berjaya ke final AQ pada malam itu. Alhamdulillah, kemenangan menjadi milik Saudara Syahrian Syah sekali gus mengharumkan nama Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya di persada Malaysia. Syabas dan tahniah saya ucapkan pada Saudara Syahrian Syah dan Adik Nasir. Kalian sudah mencorak bunga indah UM di mata negara.
Sedikit corat-coret gambar sepanjang perjalanan dan sepanjang kami (SMPI TAHUN 4) berkampung di PPIC (Pusat Konvensyen Antara bangsa Putrajaya).
Berikut adalah pemandangan di sekitar luar PICC.. Subnallah..Allahhu Akbarr.. Indah..Berikut pula suasana di dalam PICC dan dalam Dewan AQ.. Subhanallah..Allahhu Akbarr.. bercahaya..
Dewan AQ sangat bergemerlapan dengan cahaya. Seawal jam 8 malam, para hadirin sudah berpusu-pusu memenungi ruangan hadirin. Subhanallah..jika setiap kali kuliah ilmu di APIUM penuh begini kan seronok dan bersemangat. Malah pertemuan di dalam dewan ini bukan menghimpunkan yang muda dan yang tua, tetapi juga menghimpunkan yang kaya dan yang sederhana. Berkumpul untuk Islam. Al-Quran lambang perpaduan..

Pasukan Penyokong dari SMPI Tahun 4, UM, bersemangat
dengan gelombang biru

Dua orang pengacara, Zhafran dan Sharifah

Berikut adalah finalis UM yang berjaya mara ke peringkat final AQ. Alhamdulillah, salah seorangnya menjuarai AQ kali ini. Walau bagaimanapun kedua-dua mereka ini sudahpun mengharumkan nama Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya, seterusnya mengangkat martabat siswa UM di persada Malaysia..
..Syahrian Syah, Finalis AQ dan juara AQ, siswa UM..
..Takbirr, Allahhu Akbar..


Surah AnNur, Ayat 32-35
..Mohd Nasir, Finalis AQ ke5,siswa UM,..
..Takbirr.. Allahhu Akbarr..Surah Al-Naml, Ayat ke 36 -44

Para juri hakim yg arif lagi bijaksana..
Ust Radhi(taranum), Ust Nik Azizan(tajwid), Ust Nazri(qiraat)..
..Takbirr.. Allahhu Akbarr..

Timbalan Perdana Menteri yg bertindak sebagai
perasmi kemenangan juara Q pada malam itu..
Sang Juara menerima hadiah dari Timbalan Perdana Menteri..
Suasana malam di luar perkarangan PICC..Subhanallahh.. damainya ya Alah..
Sempat juga bergambar kenangan.. sebelah saya adik junior saya Nur Basyira..
Bergambar sekejap bersama adik-adik saya yang Genius..hehe..
Saya akhiri catatan kali ini dengan video lagu penutup AQ yang sangat comel..

Lagu penutup AQ

Lagu & Klip Video yg lebih jelas

Kolej Kediaman Kinabalu (8th)
Universiti Malaya Kuala Lumpur,
15 April 2011, 11 Jamadil Awal 1432H.6.24pm.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...