BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, November 2, 2011

Ada Apa Dgn Nikah? Cukupkah hya dgn Janji & Cinta??


Bismillahhirrahma’nirrahim..
Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillahhi rabbil’aalamin...
Subhanallahh.. Lama saya menyepi diri. Lama juga saya meninggalkan laman sesawang saya ini. Subhanallahh..Barulah saya tahu, betapa saya sangat merindu Wadie AnNurFillah saya ini. Alhamdulillah..setelah melalui berbagai kitaran hidup, pasang surut ombak, pahit manis, suka duka, bahagia dan kecewa. Semuanya adalah nikmat Allah agar tarbiyahNya sampai ke hati saya. Subhanallah..Alhamdulillah..
Saat saya menulis entry ini, waktu saat ini seawal jam 8 pagi. Terdengar-dengar kicauan burung di luar rumah. Paling tepat di luar tingkap bilik saya. Arnab-arnab saya pun sudah diberikan makanan dan sudah dipindahkan ke luar rumah. Cuma usia mereka yang menginjak ke usia lima bulan yang tidak mengizinkan saya untuk melepaskan mereka bermain bebas di halaman rumah seperti dua bulan sebelum ini. Kerana, saya tidak mampu mengawal dan mengejar mereka kalau mereka dah ‘bebas’ di halaman rumah. Patutlah ada kisah arnab berlawan larian dengan kura-kura. Rupa-rupanya, arnab lari memang laju. Subhanallah.. Saya dah penah mengejar arnab-arnab ini dengan sangat penat, sebab tulah saya tahu.. hehe..
Alang-alang saya dah bercerita tentang arnab-arnab saya. Kenalkan..inilah arnab-arnab saya. Arnab-arnab ini saya 'import' dari Banting, Selangor sewaktu habis praktikal saya di sana..
Ini, namanya Comey, abang sulung. Suka dibelai dan suka melompat..
Dia sangat kuat minum air tapi agak kurang makan. Dia suka mandi.
  
Ini, arnab yang kedua, kakak. Namanya Kebu. Dia sangat suke makan, badan pun berat.
Dia makan apa saja yang boleh dimakan. Dia memang tak tahan lapar. Dia kurang suka
berjalan sebab badannya berat. Dia paling suka makan kangkung.
Dan paling tak suka mandi.

 
Ini pula arnab yang paling adik. Namanya Celak. Paling laju berlari.
Kuat makan, kuat minum dan sangat cergas. Paling suka mandi juga.

Itu saja sesi suai kenal bersama arnab-arnab saya. Walau bagaimanapun saya tetap mendapat tarbiyah sepanjang saya memegang amanah menjaga mereka bertiga. Subhanallah Walhamdulillah..
Hmm..Sudah beberapa kali saya diingatkan adik-adik saya di kampus, ‘akak, bila nak update blog? Rindu la kat akak’.. kata-kata ini dan adakalanya mesej dari adik-adik buat saya tersenyum panjang. Subhanallah.. Walhamdulillah..masih ada yang rindu pada saya? Masih ada yang sayang rupanya ya. Hehe.. Terima kasih atas ingatan kalian pada saya..
Bila dah mula mahu mengisi entry di laman sesawang ini, saya kebingungan sendiri sambil menongkat dagu. Mahu tulis apa ya? Mahu kisahkan tentang apa? Rasanya macam tak ada apa-apa pun yang istimewa yang dapat dikongsikan. Apa yang banyak berlaku di kampus, saya rasa lebih penting dan istimewa rasanya. Hehe..terbaru saya dengar-dengar, dan saya baca-baca dalam mesej, adik saya yang dua orang tu dah nak nikah dah. Subhanallah.. Tapi, saya tak pandang-pandang pula mana kadnya. Tak apalah. Kalau diberi kad pada saya pun, saya tidak berada di KL saat walimah tu. Saya berada di Kedah. Tahniah ya buat adik Safwan dan adik Masturah yang akan melangsungkan walimah pada 11/11/2011.. Subhanallah..Cantik tarikh ni. Satu tarikh yang unik untuk sekali seumur dunia. Tahniah juga saya ucapkan kepada beberapa lagi sahabat-sahabat saya yang telah selamat mendirikan rumahtangga dan juga pada yang bakal mendirikan rumahtangga. Tidak lupa pada Kak Aisyah Jamielah dan Ustaz Khairul Amilin walimah pada 26/11/2011 nanti. Juga tahniah kepada sahabat-sahabat yang sudah berbadan dua dan ada juga yang sedang menunggu masa bakal melahirkan mujahid mujahidah fillah. Subhanallah..Saya doakan kalian semua berbahagia di dunia dan akhirat. Doakan juga untuk saya. Hehe..
Sebut tentang kebahagiaan di dunia dan akhirat, saya teringatkan pula beberapa orang adik-adik dan sahabat-sahabat yang bertanyakan pada saya, ‘macam mana kita nak tahu orang tu jodoh kita ke tak? Macam mana nak tentukan istikharah tu betul ke tak? Bolehkah nikah kalau semata-mata sebab tedesak nak kena posting? Apa jaminan kebahagiaan hidup antara suami dan isteri di dunia dan akhirat?
Subhanallah..Soalan-soalan tu sepatutnya bukan disoalkan kepada saya. Tapi soal pada kesediaan tuan punya tubuh sendiri menerima seseorang kerana Allah. Bahkan kalau kita bertanyakan soalan tadi pada semua orang yang dah berkahwin, mereka pun tiada jawapannya. Jawapannya hanya ada dalam diri dan hati taun punya badan sendiri. Ambil la masa untuk fikir dan bina kesediaan diri. Apa yang perlu suami dan isteri lakukan bersama untuk menuju kebahagiaan dunia dan akhirat itu, sebenarnya tidak semudah kita berdoa, ‘semoga berbahagia dunia dan akhirat’. Cinta saja tidak cukup. Berkahwin agar dapat menjaga iman, menundukkan pandangan dan memenuhi fitrah manusia berperasaan. Semua itu tidak cukup untuk memaknai apa itu nikah dan perkahwinan. Tetapi perkahwinan itu adalah untuk menuju Allah. Untuk membina titian di dunia, agar jejak langkah dapat diteruskan hingga ke jambatan akhirat. Dan matlamat besarnya adalah menuju Allah. Kerana perkahwinan itu adalah ibadah cinta. Ibadah cinta pada Allah.
Tetapi untuk menuju ke akhirat itu perlu pula melalui ujian di titian dunia dahulu sebelum menjengahkan diri ke jambatan akhirat. Perlu ada persediaan mental dan fizikal kerana ia juga bagi saya salah satu bentuk tamrin juga. Kerana hidup kita di dunia ini adalah tarbiyah. Kita sedang ditarbiyah Allah untuk kembali menjadi hamba-hambaNya yang bertaubat kepada Allah. Kerana kita akan kembali kepada Allah. Sebab itulah saya katakan tadi, perkahwinan itu adalah untuk menuju Allah. Ia hanyalah salah satu ‘checkpoint’ di dunia sebelum bertemu Allah.
Lalu, sama-samalah kita ambil masa sebanyak-banyaknya yang ada untuk bina kesediaan diri jika sudah merasakan diri sudah pantas mahu mengubah status diri. Kerana perkahwinan itu bukan semata-mata untuk berseronok walaupun antara maksud nikah itu sendiri adalah ‘berseronok’. Sebaik-baiknya, biarlah sesuatu perhubungan itu dibina kerana Allah, untuk Allah dan demi redha Allah. Dan untuk mencapai redha Allah itu perlukan banyak pengorbanan, persefahaman., kesabaran, keimanan, ketaqwaan dan macam-macam lagi.
Saya rasa cukup sekadar itu saja respon saya untuk hal nikah itu. Maaf, terlalu lama saya memendamkan responnya. Sukar mahu diertikan dengan kata-kata yang mudah difahami oleh orang lain. Lantaran maksud perkahwinan itu sendiri punya maksud yang mendalam. Subhanallah..namun mahu melaluinya, laluilah kerana Allah, banyakkan berdoa pada Allah, insya-ALLAH, semoga pernikahan kekal hingga bertemu Allah.
Hehe..Macam la saya ni dah nikah kan. Cakap macam pro la pulak. Saya hanya merespon pertanyaan sahabat dan adik-adik yang mahukan pendapat saya. Entah la kenapa pula mereka bertanyakan saya. Sedangkan saya merasakan saya ini masih lagi kanak-kanak rebina. Kanak-kanak rebina yang sentiasa dalam tarbiyah Allah, alhamdulillah..
Kebetulan pula sekarang ini saya sedang otw menulis kisah terbaru tentang cinta kerana Allah. Sedikit sebanyak kajian yang saya dapat, dapat juga saya kumpul isi-isinya dan cambahkan ia di entry ini untuk memaknai apa itu pernikahan. Sekadar yang saya faham. Maaf andai terlebih terkurang. Mohon ditunjuk dan dibetulkan ya.
Kebetulan itu, saya juga berbesar hati menjemput sahabat handai, adik-adik, sahabat dan adik-adik sekolej, sekampus, juga yang mana mengenali diri ini, untuk ke walimah saya dan bakal suami, di rumah saya di Kedah, insya-ALLAH..akadnya pada 25 Nov 2011 (jumaat) dan walimahnya pada 26 Nov 2011 (sabtu). Subhanallah.. Awal-awal walimah saya ini diwar-warkan, pelbagai reaksi yang saya terima. Ada yang terkejut. Ada yang mendoakan. Ada yang mengucap tahniah. Tak kurang juga yang mengusik. Semua itu saya dahulukan dengan senyuman dan ucapan terima kasih. Jazakumullahh...

Ramai yang bertanyakan pada saya tentang bakal suami saya. Sebenarnya saya masih sangat malu. Bahkan untuk menyebut nama beliau pun saya masih berasa malu sehingga ke hari ini. Jadi, cukuplah saya bahasakan dia sebagai ‘bakal suami’ saya. Dan untuk segala pertanyaan, saya hanya mahu jawab, ‘Subhanallah wa insya-ALLAH, dia lelaki pilihan Allah untuk saya, untuk menjaga dunia dan akhirat saya. Allah sampingkan dia dengan saya, agar dia menjadi peneman saya dalam checkpoint seterusnya, membina titian dunia menuju jambatan akhirat sehingga bertemu Allah’, insya-ALLAH. Dan saya menerima dia kerana Allah dan perjuangan Islam kerana dia hadiah dan manifestasi cinta Allah buat saya, insya-ALLAH. Terima kasih ya Allah..Alhamdulillah..’ Mohon doa dari kalian yang mengenali dan para pembaca sekalian ya..
Cukup sekadar itu untuk entry ini. Moga entry ini bisa mengubat kerinduan pembaca pada saya. Juga mengubat kerinduan saya pada lembah ini kerana Allah. Salam rindu teramat sayang kerana Allah.. Mohon kalian doakan saya ya..

~Aleesy AnNurIman~
29 Oktober 2011, 2 Zulhijjah 1432H,
Teratak Baiti Jannati, KKM.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...